A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 20 dkg zsír
- ízlés szerint só
- tejföl
A töltelékhez:
- köménymag
- reszelt sajt
Tetejére:
- tojássárgája
A tésztához való lisztet és a sütőport összekeverjük a zsírral, majd annyi sóval és tejföllel összegyúrjuk, amennyi szükséges, hogy lágy rétestésztát kapjunk. Kinyújtjuk, tojással megkenjük, megszórjuk kevés köménymaggal, sok reszelt sajttal, és összehajtjuk. Ezt megismételjük 4-5 alkalommal. Végül fél ujjnyi vastagra nyújtjuk és gyufásdoboz nagyságúra vágjuk. Tetejét megkenjük tojássárgájával, reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben 180-190°C-on szép sárgára sütjük.
Ügyeljünk arra, hogy csak a tetejét kenjük meg, mert ha az oldalára is jut a tojássárgájából, nem lesz szép magas.
Féladagot készítettem, amelyből kb. 12 db lett, így elfért egy tepsin. A szüleim igen gyorsan elkapkodták a pihe-puha, omlós kekszeket! 🙂
Sándor Andrea Receptnaplójából kaptuk a receptet, ő pedig erről az oldalról ötletelt.