A tésztához:
- 0, 5 kg finomliszt
- 1/2 teáskanál só
- 2 dkg élesztő
- 1/4 liter langyos víz
- 1 dl olívaolaj
A pizza szószhoz:
- 2 kis doboz sűrített paradicsom
- só ízlés szerint
- cukor ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 2-3 gerezd fokhagyma reszelve
- oregánó ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- metélőhagyma ízlés szerint
A feltéthez:
- 10 dkg gépsonka
- 10 dkg sonkás szalámi
- 10 dkg dobozos kukorica
- 15 dkg reszelt sajt
- 2 tojás
- 2 db paradicsom
A tészta készítése:
A lisztbe belekeverjük a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és a langyos vízzel szép simára dagasztjuk. 2 cipót formálunk. Egy-egy tányérra helyezzük, majd egy enyhén vizezett folpackkal légmentesen lefedjük. Kétszeresére kelesztjük. Ezután a hűtőbe tesszük a felhasználásig (kb. 1 óra, de lehet több idő is). Ebből a tésztából 2 db nagy gáztepsibe való kerek pizza lesz, de készíthetjük téglalap alakúra is.
A tészta formázása:
Az első cipónkat kissé lisztezett deszkára tesszük, csak kevés liszttel érintkezzen, mert különben nem lesz szép, lisztes lesz a tésztánk. Mind a két kezünkkel, ujjainkat összefogva a tészta szélét befelé 1 cm-re nyomkodjuk. Addig nyomkodjuk, míg szép pereme lesz. A tészta közepe így felpúposodik. Ezután az ujjainkat összefogva szétnyomkodjuk a közepét szép vékonyra. Egy gáztepsibe fektetjük.
A pizza szósz készítése:
Az összes hozzávalókat összekeverjük. A pizzatésztánkat megkenjük a szósszal, rátesszük a reszelt sajtot, majd a gépsonkát, a szalámit. A gépsonka szeleteket félbehajtjuk, és így sorakoztatjuk a sajtra. Csemegekukoricát teszünk rá. Egy tojást ütünk rá, megsózzuk egy kicsit. Ujjunkkal szétterítjük a pizzán. A felszeletelt paradicsomot is rátesszük. Feltét lehet bármi, ki mit szeret, mi van a hűtőjében. 230 °C-ra melegített sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük. A másik tésztával is így járunk el.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!