A tésztához:
- 12 tojás
- 12 evőkanál cukor
- 12 csapott evőkanál liszt
- 5 ml vanília aroma (vagy vaníliás cukor)
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
A diókrémhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg darált dió
- 2 dl tej
- 1 púpozott evőkanál cukor
- 1 evőkanál rum (vagy rumaroma)
- 1 púpozott kávéskanál liszt
A csokoládékrémhez:
- 2 dl tej
- 1 tojás
- 1 púpozott evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 1 púpozott kávéskanál liszt
- 2 púpozott evőkanál kakaópor
Díszítés:
- 4 dl tejszín
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A csokoládés piskótához a 6 tojássárgáját a 6 evőkanál cukorral habosra keverjük. Előbb a 6 evőkanál liszttel, majd a habbá vert 6 tojásfehérjével lassan összekeverjük, és két evőkanál kakaóval gazdagítjuk. ,A tepsibe öntjük és negyed óráig sütjük. Az elkészült piskótáról lehúzzuk a papírt, és hűlni hagyjuk. Ugyanígy készítjük el a vaníliás piskótát is, csak abba nem kakaót teszünk, hanem a vanília aromát (vagy vaníliás cukrot).
A diókrém készítése: A darált diót vajjal, tejjel, cukorral rummal és liszttel összekeverjük. Folyamatos kevergetés közben felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Az egyik piskótát megkenjük a krémmel, és a másik piskótával beborítjuk.
A csokoládékrém készítése: A tejet a felvert tojással, vajjal, cukorral, liszttel és kakaóporral összekeverjük, alacsony hőfokon besűrűsödésig kevergetjük. Rövid ideig hűlni hagyjuk, majd rákenjük a piskótára. Hagyjuk dermedni. Ha a krém már megszilárdult, rákenjük a habbá vert habtejszínt, és hűtőben pihentetjük. Másnap szeleteljük.
Laskovics Tiborné receptje.