- 1 csomag réteslap (lehet 4 vagy 6 lapos is)
- 50 dkg sárgarépa
- 5 dkg mazsola
- fél dl olaj
- 8-10 dkg cukor (ízlés szerint)
- 2 tojás
- 2 evőkanál zabpehely
- 1 mokkáskanál só
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk, majd az almareszelő durva fokán lereszeljük. 2 evőkanál olajon, erős tűzön megpirítjuk, közben megsózzuk. Újabb egy evőkanál olajon, egy külön kis edényben a cukrot karamellizáljuk, vagyis világosbarnára pirítjuk. Ezután 3 evőkanál vízzel felöntve (óvatosan, nehogy a forró cukor megégesse a kezünket) addig forraljuk, amíg a karamell felolvad a lében. Ezt a levet ráöntjük a pirított sárgarépára, közékeverjük a megmosott, valamint szárától letisztított mazsolát, és befedve néhány percig pároljuk. Ezután hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a felvert tojással, és a zabpelyhet is hozzáadjuk. Közben a réteslapokat szétszedjük. Kettőt (vagy hármat aszerint, hogy hány lapos réteslapot vásároltunk) egymásra rakunk egy nedves, de alaposan kicsavart konyharuhára, majd kevés olajjal meglocsoljuk. Rákenjük a mazsolás sárgarépát, és a szokásos módon összecsavarva, óvatosan rácsúsztatjuk a megolajozott sütőlemezre. A másik rudat ugyanígy elkészítjük, és mindkettő tetejét olajjal megkenve, az előmelegített forró sütőben szép pirosba megsütjük. Még forrón felszeleteljük.
Olcsó és finom sütemény. Ha cukor és mazsola nélkül, csak sóval készítjük, vacsorára is megfelelő egy csésze teával.