- 1 kg kimagvalt érett sárgabarack
- fél maréknyi citromfű
- 15-20 dkg méz
- késhegynyi tartósítószer
A megmosott, kimagozott barackot kisebb darabokra vágjuk, és egy fazékban a finomra vágott friss citromfűvel elkeverjük. Tűzre téve kevergetve addig főzzük, amíg a kellő sűrűséget eléri. A főzési időt lerövidíthetjük, ha közben merülő turmixfejjel a gyümölcsöt összezúzzuk. A mézet csak a vége felé keverjük bele, és csak 5 percig forraljuk. Azon forrón előmelegített üvegekbe töltjük, s tetejükre két réteg fólia vagy celofán kerül. Közéjük tartósítószert szórunk. Csavaros fedéllel lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A friss citromfű varázslatos ízt ad a dzsemnek.