A tésztához:
- 12 dkg margarin
- 30 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- egy kevés só
- 1 tojás
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál 10 %-os ecet
A töltelékhez:
- 15 dkg trappista sajt
- 2 db virsli
- 1 tojásfehérje
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
- kevés tej
A liszthez hozzákeverjük a sütőport, ezután a sót, a margarint, a tojást, az ecetet és a vizet hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Hideg helyen 30 percig pihentetjük. A sajtot és a virslit apró kockákra összevágjuk, és összekeverjük a felvert tojásfehérjével. A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű korongokat szaggatunk ki belőle. A korong közepére egy kiskanálnyi tölteléket teszünk, félbehajtjuk, és a széleit lenyomkodjuk. Szebb lesz, ha a széleit villával nyomjuk össze. A tetejét bekenjük egy kis tejjel elkevert tojássárgájával. Kiolajozott sütőlapra tesszük, és előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük 180-200 °C-on.
A fenti anyagokból aránylag kevés papucska süthető. Ha vendégeket várunk, akkor duplázzuk meg a mennyiséget, mert nagyon kelendőek lesznek! Én is duplán készítettem el.
Szepesi Ági receptje.