- 1 kg liszt
- 40 dkg margarin
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 375 g poharas tejföl
- 5 dkg élesztő
- pici sütőpor
- 1 evőkanál só
- 30 dkg trappista sajt
A lisztet átszitáljuk, majd szárazon belekeverjük a sütőpor és a sót, majd a vajat, margarint és a tojássárgájával elmorzsoljuk. Közben a tejfölben felfuttatjuk az élesztőt, majd azt is hozzáadjuk. Amikor már jól összedolgoztuk a tésztát, hozzáadjuk a reszelt sajt felét, és hűtőbe pihentetjük kb. fél órát. Ezután lisztezett deszkán még átgyúrjuk, kinyújtjuk kb. 2 cm vastagságúra. A tetejét bevagdossuk és megkenjük a tojásfehérjével, majd a maradék reszelt sajttal meghintjük, végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Nagyon finom omlós pogácsát kapunk, ami még másnap is isteni.
Mészáros Erika receptje.