A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 1 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 tojás
- 1 doboz tejföl (175 g)
- 1 dl étolaj
A kenéshez:
- 15 dkg margarin (vagy vaj)
- 1 evőkanál só
- 1 tubus kenhető (Medve) tubusos sajt (100 g)
Ízlés szerint :
- 1-2 evőkanál tejföl
- kb. 20 dkg sonka apróra vágva
- metélőhagyma, petrezselyem, stb.
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi összetevővel is összedolgozzuk, kelesztjük. A tésztában nincs só, mert mindegyiket sós vajjal kenjük majd meg, s az elég lesz hozzá. 9 cipót készítünk ebből a tésztából. A cipókat kisodorjuk, majd 3-3 lapra osztjuk. Mindegyik kör alakú lapot a sós margarinnal megkenünk és hármasával egymásra rakjuk. Hagyjuk pihenni, kb. 20 percet, majd mindegyiket 8-8 cikkre vágjuk, s ízlés szerinti krémmel megkenjük.
A krémet tejföllel, medve sajttal, vagy sonkával ízesítjük. Ha a sajttal kenjük, egy kis tejfölt tegyünk hozzá, úgy könnyebben kenhető, s erre is szórhatunk sonkakockákat. A sajthoz pedig a tejföl mellett csak metélőhagymát rakjunk. Mindegyik változat finom, kinek mi az igénye.
Ha megkentük a cikkeket, kiflit formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kicsit még kelesztjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majd kb. 170°C-on 10-15 perc alatt készre sütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!