Tészta:
- 60 dkg liszt
- 8 dkg kakaópor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- 3 tojás
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál rum (vagy rumaroma ízlés szerint)
Krém:
- 3 csomag vaníliás vagy tejszínízű pudingpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 35 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- 7,5 dl tej
Máz:
- 25 dkg porcukor
- fél citrom leve
- 3 evőkanál tej
- 2 evőkanál rum (vagy ízlés szerint rumaroma)
- 2 evőkanál hűtött, olvasztott margarin/vaj
A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal, aztán hozzáadjuk a kakaót, a vaníliás cukrot, a tojást, a tejet és a rumot. Ebből 3 egyforma cipót készítünk, és 35 × 40 cm-es tepsi hátulján 180°C-on 10 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejben a pudingot a vaníliás cukorral együtt megfőzzük, és hűlni hagyjuk. Közben a margarint kikeverjük a porcukorral, majd a kihűlt krémmel összevegyítjük. Megtöltjük a lapokat, az utolsó tetejére kerül a máz, ehhez a porcukrot, a citrom levét és a tejet fényesre kikeverjük, majd hozzáadjuk a rumot és a margarint, egy kicsit még kevergetjük, majd bevonjuk vele a tészta tetejét.
Gyorsan dolgozzunk, mert hamar köt a máz! Vigyázat, frissen a tészta törik! Egy éjszakára hűtőbe kell tenni, másnapra megpuhul.
Borsi Józsefné Gángó Erika receptje.