Nagyon régen meg van ennek a sütinek a receptje és kicsit időigényesebb is az elkészítése, a lapok sütése miatt. Egyszerű, finom és olyan igazi, falusias nagymamaféle – egy kockával bőven beéri az ember.
Tészta :
- 45 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 18 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 3 / 4 tasak sütőpor
- csipet só
- kevés tej
Töltelék :
- 20 dkg darált dió
- 3 – 4 evőkanál baracklekvár
- 8 dkg porcukor
- 30 ml rumaroma
- 2 dl tej
- 1 tésztalap
Teteje :
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg cukor
- reszelt étcsokoládé
A tészta hozzávalóit, annyi tejjel összeállítjuk, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Alaposan összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb 1 órára.3 részre osztjuk, kinyújtjuk a tepsi ( kb 20 x 30 cm ) méretére és a lekent, lisztezett tepsi hátán külön – külön, 180 °C – on halványra megsütjük. Ha a lapok kihűltek egyet összemorzsolunk, összevegyítjük a dióval és a cukorral. A tejet összekeverjük az aromával – kevéskét elveszünk belőle – és a tésztás keverékhez öntjük. Összekeverjük, majd a kikevert baracklekvárt hozzá forgatjuk. Az egyik tésztalapot megkenjük a rumos tejjel, egyenletesen rákenjük a tölteléket, a másik lapot is megkenjük, majd ráhelyezzük a töltelékre, óvatosan rányomkodva. A fehérjét gőz felett elkezdjük felverni, majd 3 részletben hozzáadagoljuk a cukrot, majd addig verjük amíg szép fényes és masszív habot nem kapunk. A habot a sütemény tetejére simítjuk és csokoládéreszelékkel megszórjuk. Egy éjszakát hagyjuk pihenni, ezalatt szépen megpuhulnak a lapok.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!