- 1 dl + 1,5 dl + 1 dl tej
- 6 dkg + 10 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 3 tojássárgája
- 4 dkg + 10 dkg margarin vagy vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál mandulapehely
Meglangyosítunk 1 dl tejet, majd simára keverjük 1 kávéskanál porcukorral és az élesztővel. Meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztből, a megfuttatott élesztőből, 6 dkg porcukorból, 1,5 dl tejből, a tojások sárgájából és 4 dkg olvasztott vajból, egy csipet sóval elkészítjük a tésztát. Meleg helyen 30 percig kelesztjük.
Egy 26 cm-es tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral, az oldalát körben vékonyan megkenjük vajjal. 10 dkg vajat és 10 dkg porcukrot habosra keverünk 1 jól megmosott citrom reszelt héjával.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 1/2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, majd megkenjük a citromos-cukros vajjal. Szorosan feltekerjük és 12 egyenlő részre vágjuk. Vágott felületükre fordítjuk és egymás mellé a formába rakosgatjuk. A sütőt 100°C fokra felmelegítjük és a sütőbe tesszük. 20 perc alatt kitölti a torta formát, csigák-rózsák egymásba nőnek. és ezután 200°C-ra állítjuk a hőfokot és további, kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Közben a maradék 1 dl tejet a vaníliás cukorral felforrósítjuk. Ezzel locsolgatjuk közvetlen sütés előtt, a vége előtt 5 perccel és a sütés végén. Tetejét megszórhatjuk mandulaforgáccsal.
A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk a tortakarikát, tálra emeljük és porcukorral megszórjuk. Kínálhatunk mellé baracklekvárt is, de önmagában is nagyon finom.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!