Tészta:
- 15 dkg porcukor
- 3 tojás
- 6 evőkanál forró víz
- 15 dkg rétesliszt
- 3 kiskanál sütőpor
Krém:
- 25 dkg vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 2,5 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- pici málnaszörp vagy piros ételfesték
Töltelék:
- 50 dkg málna
Díszítés:
- szép málnaszemek
- szörp
- csokis vagy színes tortadara
A tésztához a porcukrot a tojássárgájával habosra verjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a lisztet a sütőporral elkeverve. Végül beleforgatjuk a tojásfehérjét kemény habbá verve. Tortaformába öntjük és 180°C-on kb. 40 percig sütjük, tűpróba. 20 percig tilos a sütő ajtaját kinyitni.
A krémhez a vajat a cukorral kikeverjük. A tejet a liszttel felfőzzük, ha kész, málnaszörppel rózsaszínűre színezzük. Ha kihűlt, összekeverjük a cukros vajjal.
Összeállítás:
A piskótalapot kettévágjuk, megkenjük a krém 1/3 részével, rátesszük a málnát, megint krém majd a piskóta másik fele. A tetejét és az oldalát is megkenjük a krémmel. A díszítéshez kicsi nejlonzacskóba pici málnaszörpöt öntünk, kiszúrjuk a sarkát egy tűvel, és a torta közepéből kiindulva spirálban ráfolyatjuk. Az oldalát megszórjuk tortadarával, a tetejére ép málnaszemeket teszünk.
Ha fagyasztott málnából készítjük, olvadás után a díszítésre szánt málnaszemeket szépen elhelyezzük egy tányéron, és tálalásig visszarakjuk a fagyóba, különben szétfolyik a torta tetején. Mint a képen is látszik, ott is deres a málna.
Kassai Ildikó receptje.