Édes, ropogós és valami mennyei az íze… 🙂 Illatorgia – ami terjeng a lakásban amíg a karikák szárítkoznak… hmmm! Karácsony feelingje volt! Igen-igen, az abbahagyhatatlan kategóriába sorolandó (nálam)! Most készítettem először saját kezűleg aszalt almát, de tuti nem utoljára. Ez egy édes, fahéjas ropogós változat, legközelebb natúran is kipróbálom!
- 6 db savanykás alma
- 5 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál fahéj
- fél citrom leve
- 5 dl víz
A cukrot egy nagyobb edényben karamellizáljuk és óvatosan felöntjük vízzel (nagyon prüszköl a forró cukor). Ízesítjük fahéjjal és citrom levével. Addig melegítjük, amíg az égetett cukor teljesen fel nem olvad. Levesszük a tűzről és a megmosott, hámozott, magházától megfosztott, vékony karikákra vágott almákat megúsztatjuk benne. Cirka egy óra fürdőzés után sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd 100°C-os sütőben elkezdjük a szárítást. A sütő ajtaját támasszuk ki egy fakanállal, hogy a felesleges gőz távozni tudjon. Kb. egy óra elteltével megforgatjuk az almakarikákat és további 1 órán át csak az illatokkal telítjük pocakunkat. Akkor jó, ha gondos teszt alá bocsátva, ropog az almakarika. 😀 Nálam egy pár darab elpirult a sütőben, de az ízén cseppet sem csorbított! Sőt!
Szellős helyen tárolva sokáig eláll. Hihi eláll… na igen… 😉
Az almaúsztató levet ki ne öntsük, remek kompótalapot kapunk belőle, csak után kell tölteni friss gyümölccsel!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.