- kb. 30-35 dkg rizs
- 5 dl víz
- 5 dl tej
- kb. 10 dkg olvasztott margarin/vaj
- kb. 15 dkg cukor
- 5 tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 2 csomag vaníliás cukor
- só
- mazsola ízlés szerint (én nem tettem bele, mert nem szeretik)
A rizst kb. 20 percre beáztatom, majd a fél liter vízzel elkezdem főzni, amibe rakok egy kis sót. Mikor a víz elfőtt, a fél liter hideg tejet ráöntöm és fedő alatt többszöri kevergetéssel puhára főzöm. Belekeverem a margarint vagy a vajat. Hagyom kihűlni.
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a kétféle cukorral habosra keverem, beleteszem a citrom reszelt héját és levét, aki szereti, a mazsolát is itt teheti bele. Hozzádolgozom a kihűlt rizshez. A tojások habját keményre felverem és gyengéden a masszához keverem. Egy jénai tálat kivajazok, zsemlemorzsával meghintem és előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.
Merics Marika receptje.