Tészta:
- 6 tojás
- 6 púpos evőkanál cukor (12 dkg)
- 4 púpos evőkanál sima liszt (8 dkg)
- 2 púpos evőkanál kakaó (kb. 2 dkg)
- 2 csomag vaníliás cukor
- pici só
Krém:
- 5 dl tejszín
- 2 evőkanál kakaó (kb. 2 dkg)
- 6 evőkanál porcukor (8-10 dkg)
- 1 csomag habfix (2 csomag a normál tejszínhez)
- 5 dkg olvasztott étcsokoládé
- 1 mokkáskanál rumaroma
Máz:
- 10 dkg étcsokoládé
- másfél evőkanál olaj
- (a teljes bevonáshoz: 15 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj)
Díszítés:
- tetszés szerint (tejszínhab, kakaós tejszínhab, marcipán, gyümölcs stb.)
A tepsi mérete: kb. 25 × 35 cm. A tésztához a tojásfehérjét először lágy habnak felverjük, a vaníliás cukorral elkevert cukrot hozzáadagolva kemény habbá verjük. Belekeverjük egyenként a tojás sárgáját, egyneműsítjük. A sóval, kakaóval elkevert lisztet beleszitáljuk apránként a masszába, és fakanállal óvatosan beleforgatjuk. Beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe, elsimítjuk (a közepe ne legyen púpos!). A 190°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Sütőpapírral együtt hűlni hagyjuk, majd levesszük róla. Két egyenlő részre vágjuk.
A krémhez a hideg tejszínt (a tálat előtte tegyük be a hűtőbe) lágy habbá verjük, az olvasztott csokoládéval és a rumaromával csak éppen egy kicsit verünk még a habon, majd beleszitáljuk a kakaós, habfixes porcukrot, elkeverjük majd keményebb, kenhető krémmé verjük.
Az egyik lapra rátesszük a krémet, egyenletesen rákenjük, – keveset az oldalára is hagyjunk – magas krémréteget kapunk. Ráhelyezzük a mások lapot. Hűtőbe tesszük.
A mázhoz az étcsokoládét eltördeljük, vízgőz fölött megolvasztjuk (vagy mikróban), és belekeverjük az olajat. Rögtön a tortalap tetejére öntjük, lapos késsel elsimítjuk a tetején, illetve az oldalán..
Szeletelés: Hagyjuk a mázat hűtőben megdermedni, és éles késsel bejelöljük a kockákat (12 db), – vagy csak fogyasztás előtt, forró vízbe mártott (szárazra törölt), éles késsel szeleteljük. Díszíthetjük habbal (illetve tetszés szerint). Fogyasztás előtt legalább 3 óra hűtés szükséges.
A fenti megoldást javaslom, bár elkészíthető kerek tortaformában is, de elég nehéz, és a tálalása sem egyszerű. (A képen a kerek torta látható.)
Ferencz Terézia receptje.