Kakaós tészta:
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg xilit- por ( helyette porcukor )
- 1 evőkanál keserű kakaópor
- 10 dkg vaj
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 tojássárgája
- 1-2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 40 dkg túró
- 3 tojás
- 15 dkg xilit- vagy ízlés szerint cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 evőkanál mazsola
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál búzadara
- 1 marék ribizli
A kakaós tésztához a száraz hozzávalókat összevegyítjük, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a vaníliát, a tojássárgáját és összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta. Ezután folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük, majd miután kinyújtottjuk, a 2 / 3 – ad részével kibélelünk egy kivajazott és liszttel behintett, hosszú őzgerincformát.
A töltelékhez a tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük. A túrót kikeverjük a többi hozzávalóval és lazán összeforgatjuk a tojáshabbal és a ribizlivel.
A formát megtöltjük a túrós masszával és betakarjuk a maradék tésztával.
180 °C-on kb 35 percig sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd olvasztott csokoládéval díszítjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!