Tészta:
- 300 g finomliszt
- 1 csipet só
- 150 g vaj
- 3 evőkanál tejszín vagy tej
- 2 tojássárgája
- 80 g porcukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 liter ribizli
- 3 kávéskanál sütőpor
Piskótatészta:
- 3 tojás
- 2 tojásfehérje
- 70 g porcukor
- 70 g darás liszt
Az átszitált sütőporos lisztben szétmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tejet, a tojássárgákat, a porcukrot, a megreszelt citromhéját, a sót s könnyedén összedolgozzuk. Két órát pihentetjük. Aztán a tésztát kisodorjuk, kikent tepsibe (24 × 40 cm) tesszük és előmelegített sütőben 200°C-on 15 percig elősütjük.
Közben összeállítjuk a piskótatésztát: a tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, könnyedén hozzákeverjük a tojássárgákat, majd a lisztet is apránként hozzáhintjük. Félretesszük.
A félig megsült tésztát kivesszük a sütőből, rárakjuk a ribizlit (előtte megkenhetjük vékonyan lekvárral), ráöntjük a piskótatésztát, visszatesszük a sütőbe és mérsékelt tűzön készre sütjük. A megsült tésztát hűlni hagyjuk, meghintjük vaníliás cukorral elkevert porcukorral és felszeleteljük.
A sütit eredetileg eperrel készítik, de én az idén tettem el ribizlit hűtve, így sajátból készítettem.
Tánczos Mária receptje.