A tésztához:
- 3 tojás
- 12 dkg liszt
- 12 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál porcukor a tészta hintéséhez
A töltelékhez:
- fél dl rum
- ribizli vagy más pikáns gyümölcs
- 10 g zselatin
- 2 dl tejföl (20%-os)
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 3 dl habtejszín (Hulala)
Egy kerek kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük. A tojásokat 3 evőkanál forró vízzel 1 percig habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, majd ezzel is habosra keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, óvatosan összekeverjük és a formába simítjuk. Sütjük. Ha megsült, a tetejét leszórjuk a porcukorral. Ha kihűlt, kettévágjuk. Az alsó lapot 12 cikkre vágjuk. Egy sima falú, gömbölyített aljú tálat 12 csík folpackkal kibélelünk úgy, hogy a végei jócskán kilógjanak a peremén. A tésztát meglocsoljuk rummal. A cikkeket tálba fektetjük úgy, hogy a hegyük középre mutasson.
A krémhez a zselatint fél dl vízzel összekeverjük. A tejfölhöz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a levet, majd jól kikeverjük. A zselatint tűzön felolvasztjuk és apránként hozzáadagoljuk a tejfölkrémet, majd kihűtjük. A tejszínt felverjük és apránként hozzáadagoljuk a kihűlt tejfölkrémes zselatinhoz. A krém egyharmadát a piskótabélésbe simítjuk, megrakjuk ribizlivel, megint krém, ribizli és krém. A tetejére tesszük az egész tésztalapot úgy, hogy a krémet befedje. Ha nagyobb lenne a lap, akkor ráillő korongot vágunk ki belőle.
Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Tálalás előtt kiborítjuk a tálból, a folpackot eltávolítjuk és ribizlivel díszítjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!