Szomorkás esős időben mi dobja fel a napod? …hááát egy jó kis csokis finomság! 🙂 Retro sütireceptet kerestem – a Csokiszalámiét – gyerekkori ízemlékek után kutatva, de igazából mindenhol más és más megközelítésben tálalták, így maradtam egy egyéni variáció mellet. Gyerekteszten nagyon jól vizsgázott… (ami a lényeg!) 😀
- 25 dkg darált keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 10 dkg étcsokoládé
- 25 dkg margarin
- 1,5 dl tej
- 2 tojás
- 2 evőkanál rum aroma
- 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- 15 dkg cukor
- 5 dkg porcukor a szóráshoz
A háztartási kekszet apró darabokra tördeljük, félretesszük. Lábasban kis lángon margarint, cukrot és csokoládét olvasztunk, majd a felvert tojásokat is hozzáöntjük. Tovább melegítjük, míg a cukor fel nem oldódik. Vigyázat, a tojások ne főjenek meg, nem csokirántotta lesz!! 🙂 Amikor a cukor elolvadt, levesszük a tűzről és belekeverjük a cukrozatlan kakaóport, a rum aromát és a tejet is. Ehhez a masszához keverjük a darált kekszet, majd a darabolt
keksszel dúsítjuk. Ezek lesznek a szalámipöttyök. Alaposan átkavarjuk. Folpack fóliára kanalazzuk masszánk egyik felét. A fólia segítségével (szalámi) rúd alakot hengergetünk, és hűtőszekrénybe téve dermedni hagyjuk. Csokimassza másik felével is ugyanígy járunk el.
Másnap finom igazán, de ki tudja azt kivárni? Mi nem! 🙂
Kiadós és mókás finomság sütés nélkül.
Tipp:
A csokirudat kívülről porcukorba hempergettem, jelképes kérget képezve. Másnap sokkal szebben szelhető és az ízek is akkor jönnek elő igazán! Masszánkba rejthetünk még különféle finomságokat, mint diót, mogyorót, aszalt gyümölcsöket. A képeken még a frissen szelt sütik hevernek, ami nem lett túl sikeres, hát még mutatós, viszont gyerekeim új kedvencre leltek . . . Retro csokiszalámiii… Nyammm! 😀
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.