- 50 dkg rétesliszt
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál ecet
- 3 dkg zsír
- vaj
- só
A megszitált lisztet gyúródeszkán halmozzuk fel. Középen egy kis fészket alakítunk ki, sós vizet langyosítunk, ebbe egy kevés zsírt teszünk, hogy a tésztát összegyúrva középkeménységű, inkább valamivel lágyabb rétestésztát kapjunk belőle. Ezt a tésztát nagyon jól kidolgozzuk, mindaddig, amíg ujjainktól és a deszkától elválik, és kissé hólyagos lesz. Ekkor kisebb cipókba vágjuk és a cipókat is egyenként nagyon jól kidolgozzuk, kerek alakúra formáljuk, majd a tetejét egész vékonyan zsírral megkenjük. Tiszta nyújtódeszkán egymás mellé tesszük, nem szorosan, és egy kissé előmelegített lábossal letakarva, 20-25 percig pihentetjük. Közben előkészülünk a rétes kinyújtásához. Egy megfelelő nagyságú, négyszögletes asztalra tiszta abroszt terítünk ki, és ezt egész gyengén meghintjük liszttel. Ezután előkészítjük a rétestöltelékeket. Ha a tészta megfelelő ideig pihent, a lisztezett abroszra tesszük, és lisztbe mártott kézzel, óvatosan alányúlva, hogy ne szakadjon el, egész vékonyra húzzuk ki az asztal széléig. Egyenletesen húzzuk ki. Előbb az asztal egyik, majd – mindig felváltva – a másik végén húzzuk a tésztát, hogy mindenütt egyenletesen nyúljon ki. Lehetőleg gyorsan dolgozzunk vele, nehogy kiszáradjon közben. A rétestészta szélének az asztal végén le kell érnie. Ha kinyújtottuk a tésztát, szikkadni hagyjuk, de nem sokáig, nehogy kiszáradjon, mert akkor törik. Lehetőleg szellős helyen dolgozzunk, ne legyen párás a levegő, mert a tészta így nem szikkad ki. Ezután felolvasztott vajjal meglocsoljuk, és szétterítjük rajta a tölteléket. Lelógó széleit leszaggatjuk róla. Az abrosz két végét hosszában megfogjuk, és ezzel a rétest felcsavarjuk úgy, hogy egyenletes, szép, rúd alakú tekercs legyen. Se túl szorosra, se túl lazára ne töltsük. Az így megtöltött rétest olyan hosszú darabokra vágjuk, mint amilyen hosszú a sütőtepsi, amelyben megsütjük. A sütőtepsit vékonyan megkenjük zsírral, és a megtöltött réteseket óvatosan, hosszában, nem túl szorosan, egymás mellé helyezzük. Tetejét olvasztott zsírba mártott kenőtollal kenjük meg. Lehetőleg forró sütőben süssük, de a sütő ne legyen nagyon erős, mert a tészta könnyen megég. A rétest folyamatosan nyújtsuk és töltsük, hogy a betöltött rétes azonnal süthető legyen, ne álljon nyersen sokáig, mert a tölteléktől elázik. Kész réteslapból ugyanígy töltjük meg a rétest, és ugyanígy sütjük.
Kép forrása: Origo