Ezek a kis lekváros kiflik egyike azoknak az apró édes sütiknek, amelyek igen nagy kedvencei a gyerekeimnek. Tojás nélkül készül, így már elég korán adható babáknak is, és nem utolsó sorban a takarékos konyha finom eleme is lehet. Ami nem szokványos hozzávaló, az a répa. Higgyétek el megéri kipróbálni! Ez alkalommal gyerekkori barátnőm és kislánya érkezésére készítettem el.
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 15 dkg finomra reszelt sárgarépa (kis lyukú reszelőn)
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- csipet só
- lekvár a töltéshez (ízlésünknek megfelelően)
- vaníliás porcukor a hempergetéshez (a cukormentes változathoz tetszés szerinti cukorhelyettesítő)
Sárgarépát megtisztítjuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. A lisztben elkeverjük a gyömbérport és a csipet sót. Nem, nem tévedés, a tésztában nincs cukor, sem sütőpor!!! A lisztet puha vajjal összegyúrjuk. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, és egy jól gyúrható vajas tésztát kapunk. 20 percet hűtőben pihentetjük. Csodaszép színt ad a sárgarépa a tésztának!
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Szobahőn kiengedve kétfelé vágjuk a tésztát, és lisztezett alapon kör alakúra nyújtjuk. Pizzavágó segítségével 16 cikkre vágjuk. Külső felébe kevés lekvárt kanalazunk, feltekerjük kis kifliformává. A maradék tésztánkkal ugyanígy járunk el. A lekvár ízét tekintve, a savanykásabb ízvilágúakat ajánlanám.
Sütőpapíros lemezen 15-20 perc alatt világosra sütjük. Még forrón egyesével vaníliás porcukorba (vagy ízlés szerint bármilyen más cukorhelyettesítőbe) hempergetjük, rácsra téve hűtjük. Jól záródó fémdobozban akár több hétig is friss marad… (ha marad) 😉
Jómagam dupla adag készítésénél alább már nem is adom! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.