- 6 db szikkadt zsemle
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás
- 3 evőkanál kristálycukor
- kb. 5 dl tej
- 1 púpozott evőkanál fahéjas cukor
A forma kenéséhez:
- margarin
- zsemlemorzsa
A tetejére:
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál szilvalekvár
Egy közepes jénai tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával. Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliával kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Ebben a keverékben forgatjuk meg a szeletekre vágott zsemléket. Sorban szorosan egymásmellé lerakjuk a tál aljára, majd a sor tetejét megszórjuk fahéjas kristálycukorral. Addig rétegezzük, míg a zsemleszeletek el nem fogynak. Minden sort megszórjuk fahéjas cukorral, de az utolsó sor tetejére nem szórunk. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Sütés közben 1 tojásfehérjét felverünk 5 dkg cukorral. és 2 evőkanál szilvalekvárt keverünk hozzá. A megsült zsemlénket kivesszük, a szilvalekváros habot rácsurgatjuk, elsimítjuk. Visszatesszük a sütőbe és addig szárítjuk, míg a hab megszilárdul a tetején.
Fahéjas cukorral megszórva, szeletekre vágva, langyosra hűtve tálaljuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!