Linzertészta:
- 21 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
Töltelék:
- 1,5 kg túró
- 30 dkg kristálycukor
- 2 egész tojás
- 1 citrom reszelt héja, esetleg a leve
Díszítés és megkenés:
- 15 dkg tojásfehérje (kb. 3 tojásé)
- 15 dkg kristálycukor
- kb. 40 dkg baracklekvár (a házi a legjobb)
A linzertészta hozzávalóit jól összegyúrjuk. Elég annyira, hogy jól összeálljon. Egyenletesre nyújtjuk és 25 × 35 cm-es tepsibe tesszük. Megszurkáljuk, majd 200°C-ra előmelegített sütőben pár perc alatt elősütjük. Közben elkészítjük a tölteléket, ami csak annyiból áll, hogy a hozzávalókat jól kikeverjük. Ha kihűlt a tésztánk, megkenjük baracklekvárral és egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrótölteléket. Ezt kb. 40 percig sütjük 180°C-on. Ne használjunk légkeverést, mert kiszárad! Ha kész, picit hűtsük le és mehet a tojáshabdíszítés! A tojásfehérjét a cukorral jó keményre verjük és habzsákba töltjük. Keresztben csíkozzuk úgy, hogy egy csík tojáshab, egy csík lekvár (kanállal), majd ellentétesen, de itt már csak tojáshab. Mehet vissza a sütőbe 200°C-on 20-25 percre. Aztán lekapcsoljuk a sütőt, de még benne hagyjuk, hogy száradjon a hab.
Túróimádó vagyok, így mindent kipróbálok, ami túrós. Ezt a szülinapomra készítettem el, és mondhatom, hogy főnyeremény volt! Az igazi, régi Rákóczi túrós! Jó étvágyat kívánok hozzá!
Aczél Henriette receptje.