A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
A félig sült tészta tejére:
- 2-3 evőkanál baracklekvár
A töltelékhez:
- 3 tojássárgája
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve (aki nem szereti a citromosat, helyette tegyen vanília aromából pár cseppet vagy vaníliás cukrot)
- tehetünk a töltelékbe még mazsolát is, én most mellőztem
A tetejére:
- 4 tojásfehérje kemény habja
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 1-2 csepp citromlé
- 2-3 evőkanál baracklekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben világosra sütjük, ez kb. 15 perc, míg a tészta teteje megszilárdul. Kivesszük a sütőből, vékonyan lekenjük baracklekvárral, elsimítjuk rajta a túrós tölteléket és a sütőbe visszatéve készre sütjük.
A 4 tojásfehérjét a sóval, a citromlével, a porcukorral kemény habbá verjük és a kész tésztára simítjuk, vagy nyomózsákba töltve rácsokat készítünk 1 cm távolságra egymástól a tészta tetejére. A lekvárt felforrósítjuk, átpasszírozzuk, hogy rost ne maradjon benne. Tortanyomóba töltjük, és a résekbe töltjük. Langyos sütőbe visszatesszük, de csak annyi időre, hogy a hab rászáradjon. A sütő ajtaját egy kicsit támasszuk ki.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!