A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- kevés reszelt citromhéj
A töltelékhez:
- 3 tojássárgája
- 50 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 6 dkg zsemlemorzsa
A tetejére:
- 4 tojásfehérje
- 8 dkg porcukor
A lisztet szitáljuk egy tálba, szórjuk bele a sütőport. Adjuk hozzá a vajat, a cukrot, a tojássárgát, a tejfölt, reszeljünk bele egy kis citromhéjat, és gyúrjuk össze. Csomagoljuk fóliába és pihentessük legalább egy órán át a hűtőben.
Eközben elkészítjük a tölteléket: a tojássárgákat keverjük habosra a cukorral, és dolgozzuk össze az áttört túróval. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, és terítsük egy kisebb tepsibe. Villával szurkáljuk meg, és előmelegített sütőben 180°C-on süssük szép rózsaszínűre. Szórjunk rá zsemlemorzsát, simítsuk el rajta a túrós tölteléket, és a sütőbe visszatéve süssük készre.
A megmaradt tojásfehérjéket a porcukorral verjük habbá, és a kész süteményt borítsuk be vele. A langyos sütőbe tegyük vissza épp csak annyi időre, hogy szépen rászáradjon a hab a tetejére. Ha kihűlt, vizes késsel szeleteljük hosszúkás darabokra.
A töltelékbe lehet reszelni egy kis citromhéjat, attól még ízletesebb lesz.
Dömény Alexandra receptje.