Tészta:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 25 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 2 dl tejföl
Töltelék:
- 1,5 kg meggy
- 20 dkg cukrozott darált mák
- ízlés szerint fahéj és porcukor
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Egy órahosszát hűtőben pihentetjük. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, egy sütőpapírral bélelt 30 × 35 cm-es tepsibe tesszük. Ráterítjük a mákot, megszórjuk a kimagozott meggyel, majd porcukorral és fahéjjal ízesítjük. A tészta másik felét is kinyújtjuk, derelyevágóval rácsokat készítünk és rátesszük a sütemény tetejére. Lekenjük tojással, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük.
(Én hagytam egy kis mákot, azt rászórtam a meggyre, így egyenletesebben lehetett a rácsokat rárakni.)
Borsi Józsefné Gángó Erika receptje.