Ma egy olyan ételt készítettem el, amit még sosem. Körülbelül 30-40 évvel ezelőtt, gyakran kellett mennünk Pozsonyba, és ott árusították ezt a finomságot. Sokszor emlegetjük, hogy milyen finom volt, még melegen beletették papírzacskóba és úgy falatoztuk.
Tészta:
- 500 g rétesliszt
- 300 ml tej
- 42 g élesztő
- 1 egész tojás
- 1 darab főtt krumpli lereszelve
- 1 evőkanál étolaj
- 2 evőkanál cukor
- pici só
Töltelék:
- 200 g darált mák
- 200 g szilva lekvár
- 1 evőkanál rum
- ½ evőkanál citrom reszelt héja
- cukor ízlés szerint
- tej szükség szerint
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom, majd a tészta hozzávalóihoz öntöm és bedagasztom. A tészta legyen keményebb mint a kelt kalács tészta. Amíg a tészta kel (duplájára) . A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. A töltelék se legyen túl lágy. Ha túl kemény, akkor öntsünk hozzá tejet. A megkelt tésztát kiborítom deszkára, kinyújtom körülbelül 1 cm vastagra és négyzet alakúra vagdosom. Minden tésztára teszek a töltelékből, majd egymásra hajtom a tésztát és az ujjaimmal összecsípem. Ebből az adagból 28 pirôžky lett. A zsiradék legyen meleg, de csak közepesen. Sütés közben forgatom a pirôžky-kat. Aranybarnára sütjük.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!