Piskóta:
- 5 tojásfehérje
- 100 g kristálycukor
- 5 tojássárgája
- 150 g búzaliszt
- 1 apró csipet só
Krémalap:
- 250 g tojás (kikeverve)
- 250 g kristálycukor
- 40 g étkezési keményítő
A krém befejezése:
- 315 g vaj
- 80 g holland kakaópor
A bevonáshoz:
- 200 g étcsokoládé
Két darab szilikonos sütőpapírt méretre vágunk. Az egyiket 30 x 35 cm-re, a másikat kicsit szélesebbre, 30 x 37 cm-re vágjuk. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipt sóval, majd habosítás közben kis részletekben hozzáadjuk a cukrot, végül borotvahab állagúvá verjük. Ha jó a fehérjehab, lassú keverés közben hozzáadjuk a tojások sárgáját. További lassú keverés mellett hozzászitáljuk a lisztet is és simára keverjük a piskótát. A két sütőpapírra szedjük egyenlően elosztva a masszát, az egyikre 29 x 32 cm-es lapot kenünk, a másikra 29 x 36 cm-es piskótalapot. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el, mert különben nem lesz tökéletes a végeredmény. Előmelegített 200 °C-os sütőben, hőlégkeverés nélkül, körülbelül 10 perc alatt készre sütjük a lpaot. Ha kivettük 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd egy vékonyan lisztezett sütőpapírra átfordítjuk, hogy ne száradjon ki. Ha kihűltek a lapok, a kisebbiket 3 darab 29 x 10 cm-es csíkra vágjuk. A nagyobbik lapból levágunk 2 db 29 x 10 cm-es és 1 darab 29 x 13 cm széles csíkot-ez utóbbi les a piramis alapja. Ha a piskótákat előkészítettük, nekifogunk a krém elkészítésének. A krémalap hozzávalóit egy üstbe mérjük, összekeverjük és vízgőz fölött csípősre melegítjük-azaz addig, míg az ujjunkat belenyomva csípi azt. Míg melegszik a lap a vajat alaposan habosítjuk ki. A kihabosodott vajhoz adjuk hozzá a kakaóport, és azzal is habosítsuk keveset. Az idő közben csípősre melegetett krémalapot vegyük le a vízgőzről és addig habosítsuk folyamatosan, magas fordulaton, míg szobahőmérsékletűre vissza nem hűl. Ha teljesen kihűlt és kihabosodott a krémalap, habosítsuk rá a vajra, majd folyamatos habosítás mellett, csurgassuk hozzá az alapot, míg egynemű krémet nem kapunk. Az öt darab 10 cm széles lapot összetöltjük a krémmel úgy, hogy hagyjunk annyi krémet, amennyivel kényelmesen át tudjduk még kenni befejezéskor a piramis mindhárom oldalát. Egyenlőre a betöltött 5 lapos hasábot tegyük hűtőbe 3 órára, hogy megkössön benne a krém. Ezután kivesszük a hűtőből és ferdén félbevágjuk a hasábot. A vágás egyik éle az egyik alsó éle legyen a hasábnak, a másik szemközti felső él. Most a hatodik szélesebb csíkot vékonyan kenjük le a maradék krém egy részével, és a félbevágott hasáb két felét helyezzük rá úgy a hatodig lapra, hogy egy háromszöget alkosson, melyben a lapok függőlegesen állnak. Az így kapott háromszög metszetű hasábot óvatosan nyomkodjuk össze, és a maradék krémmel kenjük át simára a felületét. Tegyük ismét hűtőbe egy órára, majd rácsra helyezve olvasztott étcsokoládéval öntsük le. Hagyuk a csokoládét megkötni rajta, majd forróvízbe mártott késsel 2, 5 cm széles szeletekre vágjuk fel.
Pappné Vajvoda Zita receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!