Tészta:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1/4 csomag sütőpor
- 6 dkg kókuszreszelék
Krém:
- 6 tojássárgája
- 2 dl tej
- 6 dl tejszín
- 3 csomag Dr Oetker zselatin
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl ananászlé
- ízlés szerint fehér rum
- kókuszlikőr (ha alkoholmentesre szeretnénk, akkor fehér rumaromát és kókusztejet vagy kókuszaromát használjunk)
A tortalapok meglocsolásához:
- 1,5 dl ananászlé szükséges
Díszítéshez a torta tetejére és a krém közé:
- 2 kisebb ananász
- kb. 20 szem koktélcseresznye
- kókuszreszelék
Szükséges még egy nagyobb tortaforma, vagy edény a torta hűtésére. (A lényeg, hogy a tortakarikák átmérőjénél valamivel nagyobb legyen).
A tortalapokhoz a tojásokat a szokott módon felverjük, majd a végén, hogy a hab össze ne törjön, óvatosan belekavarjuk a kókusszal és sütőporral elvegyített lisztet. 3 lapot sütünk belőle. A krémhez a zselatint a 1,5 dl ananászlével forró vízben feloldjuk, félretesszük. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukrokkal habosra keverjük, majd hozzáöntjük a forró tejet és egy picit tovább verjük, ezt követően tűzhelyre tesszük és folyamatos keverés mellet besűrítjük. (Vigyázat, NEM FŐZZÜK, mert akkor túrós lesz!) Kihűtjük, és beleöntjük a kókuszlikőrt és a rumot. Az előzőleg lehűtött tejszínt felverjük, óvatosan összekeverjük a még folyékony zselatinnal. (Ha a zselatin időközben megdermedt volna, tűzre téve fel lehet olvasztani). A zselatinos tejszínhabunkat óvatosan elkeverjük a tojásos krémmel. Az ananászokat megmossuk, meghámozzuk, kiszedjük a közepét, felkarikázzuk. A díszítéshez egy fél ananászt héjastól karikázzunk fel (Ez utóbbinál a torzsát nem szedtem ki, hogy díszítéskor könnyen bele tudjam szúrni a tésztába).
Veszünk egy tálat, kibéleljük folpackkal, az alját kirakjuk ananászszeletekkel, ráöntjük a krém 1/3 részét, erre ananász kerül, aztán jön egy tortalap, amit meglocsolunk ananászlével, aztán ezt még kétszer megismételjük, míg el nem fogynak az alapanyagaink. Tetejét (vagyis a majdani tortánk alját) folpackkal lefedjük. 1 éjszakára hűtőbe tesszük dermedni. Másnap egy tortatálra borítjuk, oldalát kókuszreszelékkel, díszítjük. A tortát tejszínhabbal, ananászcikkekkel, és koktélcseresznyével dekoráljuk.
Imádjuk a Piña colada koktélt, a kókusz, az ananász, a fehér rum selymes tejszínes ízét. Mmmm… A Piña colada isteni a koktélpohárban, de milyen is lehet egy tortában? Gyorsan rákerestem a neten, de sehol sem találtam hasonlót. Gondoltam nem adom fel, majd én kitalálom. A fáradozás megérte, páratlan sikere volt, igazi karibi hangulat a télben. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Szabó-Szalai Zsuzsanna receptje.