Tésztához:
- 4 tojássárgája
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg élesztő
- kb. 1/2–1 dl tej
- 30 dkg liszt (fele-fele arányban sima- és rétesliszt)
- 1 csomag vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 75 dkg tehéntúró (lehet 50 dkg is)
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola (lehet kevesebb, vagy el is maradhat)
- 1 citrom reszelt héja (szárított sem gond)
- 4 tojásfehérje
- 1 evőkanál liszt (majdnem kettő)
A tepsi mérete: 20 × 30 cm, vagy ennek megfelelő nagyságú.
1. – Először a tölteléket állítjuk össze. A túrót áttörjük, a porcukorral, vaníliás cukorral simára keverjük. (Nem muszáj nagyon habosnak lenni.) Ízesítjük a mazsolával, a citrom reszelt héjával. Hozzáadjuk a pici sóval habbá vert tojásfehérjét és a lisztet.
2. – A tojássárgákat a vajjal/margarinnal habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kevés cukros tejben megfuttatott élesztőt és a lisztet. Alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk kb. 2/3 és 1/3 arányban, ezt a rétestészta keménységű tésztát. (Figyelem: egy kicsit lágyabb tésztát kapunk, de nem kell megijedni. A nyújtásnál kell figyelni, picit lisztezni kell.)
3. – A nagyobbik részt a tepsi méretére kinyújtjuk és a sodrófa segítségével a tepsibe helyezzük.
4. – Rátesszük a túrós krémtölteléket, egyenletesen elsimítva.
5. – Befedjük a másik rész kinyújtott tésztával (ez vékonyabb).
6. – Most kb. 1 órát pihentetjük. Forró sütőbe tesszük, sütés közben a tüzet 170-180°C-ra mérsékeljük. Kb. 30-40 perc – sütőtől függ. Még melegen megszórjuk porcukorral a tetejét. Kocka, szelet, rombusz alakúra szeleteljük (kedvünk szerint) és tálra tesszük.
Receptgyűjteményből való, több mint húsz éve a kedvencünk – pici változtatással és tapasztalati tanácsokkal.
Ferencz Terézia receptje.