- 38 dkg finomliszt
- 2 dkg étkezési keményítő
- körülbelül 2-2, 5 dl tej
- 1/4 kocka élesztő
- pici cukor
- 7 dkg porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 4 kanál kakaó
Az élesztőt a cukros tejben megfuttatjuk, a lisztet , keményítőt, porcukrot egy tálban összegyúrjuk, hozzáadjuk a puha vajat, kicsi sót, majd az élesztőt. Szép sima tésztát gyúrunk. Kétfelé vesszük. Az egyik tészta fehér marad, a másikat szintén kétfelé vesszük. Az egyikbe 1 kanál tejjel összekevert 1 kanál kakaót gyúrunk, (tettem bele pici fahéjat) a másikban 3 kanál kakaó került. Kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, minden cipót 7 részre vágunk. Sütőpapírral kibélelünk egy körülbelül 21 x 1 1 centiméteres dobozformát, és átkenjük kis olajjal. A világosabb tésztából körülbelül 21 cm hosszú rudat sodrunk, majd egy sötétebb rudat 21 cm hosszúra nyújtunk, olyan szélesre, hogy a világosabb tésztát bele tudjuk csavarni. Most a világos tésztát nyújtjuk, és becsomagoljuk a sötét rudat. Ugyanígy járunk el a többi 6 db tésztával. Beletesszük a dobozba, és ismét kelesztjük. Ha megkelt tojással lekenjük, és gőzös 180 °C fokos sütőben körülbelül 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
Vankó Sándorné receptje.