„Párán főtt”, ahogy dédanyáink nevezték ezt a finomságot, amelyet gyerekeim is nagy szeretettel fogadtak. Tulajdonképpen egy egyszerű kelt tészta, amit a forró pára fölött „főzünk” meg. Németajkúak konyhájában Dampfnudel néven ismerik. Készülhet édesen vagy sósan, töltelékkel vagy anélkül… fantáziánkra van bízva. Nálunk édesen készült, házi baracklekvárral töltve, mákkal, illetve dióval hintve. Mindenképp legalább egyszer kipróbálós recept! Aki fánkot készített már, annak ezek a gombócok már csak könnyített pályát jelentenek! 😉 Kiadós leves után elsőrangú étel, de desszertnek sem utolsó! 12 db készül ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj (puha)
- 2 tojás
- csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
A kenéshez:
- olvasztott vaj
A szóráshoz:
- őrölt cukros mák és dió
Langyos tejben elkeverjük a cukrot és a friss élesztőt, vagyis kovászt készítünk. A puha vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk és hozzáadjuk a megérlelt kovászt. Jól gyúrható lágy tésztát kell kapjunk (nem folyós!!!). Fánktésztához hasonlítanám az állagát. Ha túlságosan keménynek gondolnánk, langyos tejjel lágyíthatunk rajta. Az alaposan kidolgozott tésztát nejlonnal letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett munkafelületen kinyújtjuk a tésztát és 12 négyzet alakra vágjuk. Ízlésünknek megfelelően lekvárral, csokoládéval, aszalt gyümölccsel, marcipánnal tölthetjük. A tészta sarkait jól összecsípve, egyesével gombócokat formálunk belőlük. Ügyeljünk rá, hogy a lekvár (töltelék) útját teljesen lezárjuk! 🙂 Akinek van pároló edénye, abban készítheti, vagy pároló betétre csücsültetheti a gömböcöket.
Első kanyarban az edényre rögzített sűrű szövésű anyagon pároltam a tésztákat, de azok fotózásra vállalhatatlanul összenőttek és a gömb alaktól is igencsak távol álltak… 🙂 Így a következő 6 gombócnál változtattam a technikán… Nagy edényemet pont elfedte a fröccsenésgátló szűrő, erre rakosgattam kissé távolabb egymástól a tésztagombócokat. Nagy fém keverőtálat borítottam rájuk (felfogva a kiáramló gőzt) és 15-20 perc párolódás után, óvatosan leszedegettem az időközben duplájára hízott, lekvártól áttetsző puha gombócokat. Vigyázzunk, idő előtt ne emeljük le a pároló fedelét, mert azon nyomban összeesik a tészta! Még melegen olvasztott vajjal megkenjük a felületüket és bőségesen megszórjuk darált cukros mákkal, avagy dióval.
- Vigyázzunk, hogy gőzöléskor a gombócok ne érjenek bele a vízbe!
- Kedvünk szerint vaníliasodót is készíthetünk, de a csokoládéöntetet is jól illene hozzá…
- Azon melegében fogyasztva a legfinomabb, ám későbbiekben, mikróban felmelegítve is újból finom puha lesz.
Kötényeket felkötni, alkotásra fel!!! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.