Tésztához:
- 12 dkg margarin
- 12 dkg porcukor
- 6 tojássárgája
- 2 dkg rétesliszt
- 13 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanál tej
- csipet só
Krém:
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 tojásfehérje
- 7 evőkanál baracklekvár
A sütőt 100°C-ra előmelegítjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük, és egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Belekeverjük a kétféle lisztet, a sütőport, a tejet, és a csipet sót. Zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük, és elsimítjuk hogy mindenütt egyenletes legyen a tészta. Megkenjük jó bőven lekvárral. A darált diót összekeverjük a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Közben felverjük a tojások fehérjét, és a kemény habba beleforgatjuk a cukrozott diót. Rásimítjuk a lekvárra a diós masszát. Előmelegített sütőben, először 100°C-on 10 percig, majd 150°C-on 20 percig, és ismét 100°C-on 10 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és ha kihűlt, körbevágjuk, és táblára borítjuk. 10 perc pihentetés múlva visszafordítjuk, hogy a diós hab legyen felül.
Különböző formákat szaggatunk belőle, ami lehet kör, csillag, hold, de minél változatosabb annál szebb. Rögtön fogyaszthatjuk, a tetejére szórhatunk porcukrot is.
A lekvár ne legyen nagyon híg mert kifolyhat a tésztából. A sütési időt tartsuk be, hogy a diós hab szépen megszáradjon, különben mikor kiborítjuk a tepsiből, a táblára fog ragadni.
Molnár Istvánné Brigi receptje.