- 80 dkg liszt
- 4 tojás sárgája
- 4 dkg élesztő
- 7 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- pici só
- 5-6 dl tej
Kinyújtás után:
- 5 dkg vaj vagy margarin
Töltelék:
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- reszelt citromhéj
- 80 dkg otelló szőlő
Citrommáz:
- 4 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- citromlé
Az élesztőt langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a többi anyagot, a felfuttatott élesztőt, a vaj kivételével. Összedolgozzuk, majd a megolvasztott vajat apránként hozzáadjuk. Hólyagosra verjük, és meleg helyen duplájára kelesztjük. A szőlőt leszemezzük és megmossuk. A cukrot, fahéjat vaníliás cukrot, citrom héját összekeverjük. A megkelt tésztát kinyújtjuk, lekenjük az olvasztott margarinnal. Leszórjuk a fahéjas cukorral, szőlőt elosztjuk a tetején. Feltekerjük mint a bejglit, 4-5 cm feldaraboljuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába egymás mellé tesszük. Hagyjuk a sütőformába még kelni, kb. 30 percig. Előmelegített 180 °C-os sütőbe készre sütjük. Kicsit hagyjuk a formába hűlni. A porcukrot vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáadunk annyi citromlevet, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk.A már hűlt csigákat lekenjük vele.Tálalás előtt óvatosan szétszedjük.
Kiss Imréné receptje.