A piskótához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 mokkáskanál sütőpor
A krémhez:
- 8 dkg liszt
- 5 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 citrom leve
- 15 dkg margarin
A zseléhez:
- 1 üveg őszibarackbefőtt
- 5 dl őszibaracklé
- 5 dkg étkezési zselatin
A sütemény tetejére:
- 1 dl víz
- 20 dkg porcukor
- fél citrom leve
Először a zselét készítjük el a piskótáéval megegyező méretű tepsiben (20 × 30 cm). A tepsit folpackkal kibéleljük úgy, hogy felérjen a tepsi peremére, hogy majd könnyen ki tudjuk emelni, amikor megdermed. A folpackra szorosan egymás mellé elosztjuk a barackot. Az őszibaracklevet a zselatinnal összekeverjük (egy kis citromlevet is tehetünk hozzá), felforraljuk és a barackra öntjük. Kb. 2 óra alatt megdermed. Amikor a tepsiben kihűlt, én betettem a fagyasztóba és így előbb kész lett.
A piskótához a tojásokat a cukorral 10 perc alatt habosra keverjük, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral, majd a piskóta 2/3 részét beleöntjük. A megmaradt részhez hozzákeverjük a kakaóport, és a sárga tésztára öntjük. Egy villával nyolcasokat írunk és így szép márványos lesz a tészta. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük és lapjában kettévágjuk.
A krémhez a liszttel, cukorral, tejjel besamelt főzünk, majd kihűtjük. A margarint kihabosítjuk és a kettőt összekeverjük jó habosra. A citrom levével ízesítjük. (Citromízű pudinggal is elkészíthető.)
A sütemény összeállítása:
- piskótalap
- krém fele
- őszibarackzselé
- krém másik fele
- piskótalap
A vizet a cukorral felfőzzük jó sűrűre, ízesítjük a citrom levével és a tészta tetejére csurgatjuk.
Finom, üdítő hatása lett az egész sütinek. Meggyel is elkészíthető, már azzal is próbáltam. Porcukorral is meghinthető.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!