Tészta:
- 80 dkg+3 evőkanál liszt
- 2 csomag sütőpor
- 2 tojássárgája
- 20 dkg zsír
- 2 dl tej
- 30 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Töltelékhez:
- 1 dl rum
- 3 evőkanál baracklekvár (lehet más is, különleges zamatot ad a szeder, savanyú szilva lekvár is)
- 20 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
- 2 dkg kakaó
Tetejéhez:
- vérnarancs aroma (lehet sima ételfesték is)
- porcukor
Gyúrt tésztafajtákhoz sorolandó ez a recept. A következő módon járunk el: zsírt, porcukrot, tojást felverjük. Ehhez a 3 kanál lisztet hozzáadjuk. Tovább verjük. Dolgozzuk össze a sütőport, a liszttel és a többi hozzávalóval. Végül gyúrt tésztát kapunk, ha a felvert zsírt, tojást és porcukrot összegyúrjuk a további liszttel és hozzávalókkal.
Ha állni hagyjuk, könnyebb lesz tovább dolgozni a tésztával. 2 órát hagyjuk pihenni.
Diónyi nagyságú gombócokat formázunk. (Törekedjünk rá, hogy egyforma legyen és szép.) Tepsibe tesszük és szép rózsaszínre sütjük. (Ne süssük túl, mert kemény lesz.) A tepsit a margarinos papírral kicsit átdörzsöljük, vagy zsírpapírt is használhatunk.
Mikor készen vagyunk a sütéssel jöhet a következő felvonás! A kihűlt tésztának kivájjuk a közepét. Egyszerűen kikaparjuk a közepét. A morzsát egy tálba gyűjtjük, mert szükségünk van még rá. Ez adja a töltelék alapját!
Felverjük a margarint, cukrot. Hozzáadjuk a rumot (vagy rumaromát), kakaót, lekvárt.
Ebbe a tálban összekeverjük a morzsát a töltelék többi alapanyagával. Finom masszát kapunk. Az így kapott masszával megtöltjük a tésztánkat, és két részt összeragasztunk.
Most jön a szépítés: a kész barackjainkat szépen megfestjük arománkkal, vagy ételfestékünkkel. (Nem kell félni, nem művészi munkát várnak tőlünk. Egyszerűen csak kenjük be finoman, halványan a barackokat a színnel.)
Az utolsó finomítások. Kristálycukorral meghintjük, leveleket (frissen szedett levelet a kertből, bukszus levél) tűzhetünk bele.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.