Tészta:
- 15 dkg zsír
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- késhegynyi szódabikarbóna
- fél citrom leve
- 2 tojás
- 30-40 dkg finomliszt
- fél dióhéjak
Töltelék:
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál kakaó
- fél citrom leve
- 30 dkg darált dió
- 1 dl rum vagy rumaroma
Díszítés:
- mandula- és vérnarancsaroma
- kristálycukor
15 dkg zsírt 20 dkg porcukorral és 1 citrom reszelt héjával habosra kavarunk. Adunk hozzá késhegynyi szódabikarbónát, fél citrom levét, 2 tojást és annyi lisztet (kb. 30-40 dkg), hogy nyújtható legyen. A fél cm vastagra kinyújtott tésztát kisméretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, ezután lisztezett fél dióhéjakra ráformázzuk, és sütőben világosra sütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral, 1 evőkanál kakaóval és fél citrom levével habosra kavarunk. Hozzáadunk 30 dkg darált diót és 1 dl rumot. Belekeverjük az esetleg letöredezett tésztadarabokat is. Sütés után a fél dióhéjakat kiszedjük a tésztából. Helyére krémet töltünk, majd két-két tésztát összeragasztunk. Ecsettel a tészta egyik felét mandulaaromával zöldre, a másikat vérnarancsaromával pirosra festjük. Kristálycukorba mártjuk, és minyonpapírban tálaljuk.
Gömöri Lászlóné receptje.