Négy vagy hat adag, étvágytól függően… 😉
- 3 szép Golden alma
- 4 tojás
- 4 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- őrölt fahéj
- őrölt szegfűszeg
- 5 dl tejföl (nem zsírszegény)
- 1 csomag vaníliás Dr. Oetker pudingpor, főzős
- egy marék kókuszreszelék
- mazsola, ízlés szerint (rumban vagy gyümölcsteában áztatjuk, aztán leszűrjük)
- kb. diónyi vaj, a tepsi kikenéséhez
- szezámmag, ízlés szerint
Az almát alaposan megmossuk, négybe vágjuk, a magházát kivágjuk. Vékony szeletekre vágjuk. Az egész tojásokat a cukorral + 1 csipet sóval habosra kikeverjük. Hozzákeverünk 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeget és fahéjat. A pudingport simára keverjük kevés tejföllel, majd elkeverjük az egész tejfölben (ha túl sűrűnek ítéljük: kevés tejjel, szörppel, gyümölcslével vagy befőtt levével hígíthatjuk, hogy jól keverhető legyen), belekeverjük a kókuszreszeléket, ízlés szerint mazsolát, majd hozzákeverjük a tojásos krémet is. Kicsit verjük, hogy habos maradjon.
Kivajazunk egy kisebb, szögletes tepsit, és szép egyenletesen beleterítjük az almaszeleteket. Minden réteget lazán megszórunk kristálycukorral, kevés fahéjjal és szegfűszeggel. A tetejére ráöntjük a tejfölös masszát. A tepsit kicsit megrázogatjuk, hogy a massza egyenletesen eloszoljon az almaszeleteken és köztük. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal.
Nyolcfokozatú gázsütőben teljes lángon sütöm, pontosabban: párolom: a sütő aljára serpenyőben forró vizet teszek, ennek gőzében fog párolódni. 45 perc után ránézek, és úgy ítélem: még pirulhat negyedórát. 1 óra alatt teljesen összeállt, összeértek az ízek. Akkor jó, ha a kiálló részek és a szélei enyhén karamellizálódtak, és a szezámmag szépen megpirult a tetején. Hagyom kihűlni, langyosan már ehető – lehet, hogy behűtve is finom, azt sajnos nem sikerült megvárnunk, addigra elfogyott. 🙂
Vida Andi receptje.