A lapokhoz:
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg házi zsír
- 5 dkg porcukor
- 2 tojás sárgája
- 4 evőkanál házi tejföl
- 6 g sütőpor
- ½ üveg meggy lekvár
Az almás piskótához:
- 2 db tojás
- 15 dkg cukor
- 80 ml olvasztott vaj
- 2 dl tej
- 24 dkg finomliszt
- 6 g sütőpor
- 1 nagy alma vagy 2 db közepes
- 1 marék vágott dió
A tetejére:
- 2 tojás fehérje
- 10 dkg porcukor
Díszítéshez:
- csokilapocska
A lapok készítése:
A hozzávalókból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. Kettéosztjuk és egyenként kinyújtjuk egy 23 x 34 cm-es tepsi méretre. Az egyiket befektetjük a sütőpapírral fedett tepsibe. Bőven megkenjük meggylekvárral. Rátesszük a másik lapot.
A piskóta készítése:
Az almát a reszelőnk durvább részén lereszeljük. a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A lisztet, sütőport elkeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd apránként, felváltva a tejet és a sütőporos lisztet. Utolján keverjük hozzá a vágott diót és az almát. A tepsiben várakozó tésztára öntjük, elsimítjuk.180 °C-ra melegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kb 40 perc.
Sütés közben a tetejét takarjuk le alufóliával, hogy meg ne égjen.
A megsült tésztát kiborítjuk egy tálcára. A papírt lehúzzuk róla.
Egy másik tálcát ráteszünk és visszafordítjuk. Közben a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük és a megsült forró sütire kanalazzuk. Hagyjuk teljesen megszáradni a habot. Másnap szeleteljük fel.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!