Tészta:
- 60 dkg liszt
- csipet só
- 6 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 4 dl tej
- 4 dkg élesztő
Krém:
- 20 dkg margarin
- 3 csomag vaníliás cukor
- 17 dkg porcukor
- 2 evőkanál kakaó
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
Továbbá:
- vaj a tepsi kikenéshez
- 1 tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
A liszthez hozzáadjuk a sót, 4 dkg cukrot, a tojások sárgáját, majd a tejből, 2 dkg cukorból, 3 evőkanál lisztből és az élesztőből készült kovászt. Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. 6 cipóra osztjuk és fél órán át kelesztjük. Közben elkészítjük a krémet: A margarint kikeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, végül a kakaóval. A diót összekeverjük a cukorral és a mazsolával. A tésztákat egyenként nyújtjuk, rákenjük a krém egyhatod részét, rászórjuk a cukros dió egyhatod részét és feltekerjük, mint a kalácsot. Két kalácsot összefonunk és az enyhén vajazott tepsibe tesszük. A többi tésztával ugyanígy járunk el. Fél órán át kelesztjük, tojással megkenjük. 180°C-on sütjük kb 15-20 percig. Porcukorral megszórjuk.
Langyosan a legfinomabb, sajnos hizlal, de erre nem fogsz gondolni amikor eszed. Ha megsütöd, a kedvesed a tíz ujjadat, de inkább mind a húszat megnyalja majd!!!
Budáné Berke Gyöngyi receptje.