Piskóta:
- 16 dkg finomliszt
- 6 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna (1 dkg)
- 5 g sütőpor
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 24 dkg cukor
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- 14 dkg tejföl
- 80 ml napraforgó olaj
- 1.6 dl feketekávé
Krém:
- 4 db tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 3 dkg étkezési keményítő
- 3.5 dl tej
- 2 db vanília (kikapart magja)
- 50 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín (behűtött)
- 20 g zselatin
- 16 db oreo keksz (negyedekre vágva)
Bevonat, díszítés:
- 10 dkg étcsokoládé
- 0.5 teáskanál napraforgó olaj
- 4 dl habtejszín (hűtött)
- 1 ek porcukor
- 12 db oreo keksz
Piskóta
- Összeforgatjuk a lisztet a kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával és a sóval.
- Egy robotgép segítségével habosra verjük a tojásokat a cukorral, vaníliával, majd hozzáadjuk a tejfölt, kávét és az olajat. Végül beledolgozzuk a lisztes keveréket is.
- Ezután egy 26 cm-es tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük, majd belesimítjuk a masszát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben megsütjük kb. 30-35 perc alatt. (Tűpróba!)
- A kész piskótát egy sütőpapírra borítjuk úgy, hogy a teteje legyen alul, így hagyjuk kihűlni, ezáltal a kissé domború teteje is szép sima lesz.
- Ha teljesen kihűlt, kettévágjuk, a kész torta teteje a sima, alsó lap lesz, ezután a tetején lévő lapot egy állítható tortaformába tesszük.
Krém
- 2,5 dl tejet felforrósítunk, közben simára keverjük a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, étkezési keményítővel és 1 dl tejjel. A meleg tejet kis adagokban a tojásos keverékhez adjuk folyamatos keverés mellet. Ezután kis lángon továbbra is keverve sűrűre főzzük. Hűlni hagyjuk.
- Közben a zselatint beáztatjuk 5 evőkanál hideg vízbe, majd kis lángon felolvasztjuk.
- A teljesen kihűlt, főzött krémet habosra keverjük a mascarponéval, beleforgatjuk a habbá vert tejszínt, a zselatinhoz keverünk 4 evőkanál krémet, majd egy habverő segítségével a krémhez keverjük.
Összeállítás
- A krém harmadát az alsó tésztalapra kenjük, elosztjuk rajta a negyedelt keksz felét, majd újra a krém harmada és a maradék keksz jön, végül a maradék krém, ezt a sima tetejű piskótával beborítjuk, kicsit rányomjuk. Ezután hidegre tesszük pár órára, én egy éjszakára szoktam, így az ízek is jól összeérnek.
- A csokoládét az olajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, ezzel vonjuk be a torta tetejét, ha teljesen megdermedt, habrózsákkal és a maradék oreo keksszel díszítjük.
Minczérné Piroska készítette el a NOSALTY oldal receptje alapján.