Az almás piskótához:
- 3 tojás
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg rétesliszt
- 5 dkg finomliszt
- 8 g sütőpor
- 75 ml napraforgó olaj
- 75 ml víz
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 4 db közepes nagyságú alma
- 1 fél citromból nyert citromlé
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 kávéskanál őrölt fahéj
A vaníliás krémhez:
- 3 dl tej
- 4 evőkanál cukor (kristály)
- 8 dkg liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj
A csokoládémázhoz:
- 150 g csokoládé
- 1 evőkanál napraforgó olaj
- 5 kocka fehér csokoládé
Az almát meghámozzuk, és durvára reszeljük, meglocsoljuk 1/2 citrom levével, hozzáadjuk a 2 csomag vaníliás cukrot és a 2 kiskanál fahéjat, elkeverjük. Papírral kibélelt 20 ×30 cm-es tepsiben elterítjük. A tojásokat a cukorral felverjük mixerrel, hozzáadjuk az étolajat, a langyos vizet és a sütőporral elkevert liszteket. Elkeverjük, foltonként az almára rakjuk, majd a másik felébe belekeverjük a kakaót, és az almára rakjuk, elsimítjuk, egy villával megcifrázzuk, hogy szép foltos legyen a piskóta. Előmelegített sütőben megsütjük, végezzünk tűpróbát (180 °C). A tejből, cukrokból, lisztből sűrű krémet főzünk, amikor kihűl, a vajjal habosra keverjük. A sült piskótát kifordítjuk a tepsiből egy tálcára, így felülre kerül az almás réteg. Rásimítjuk a krémet. Az étolajat felmelegítjük, levesszük, és hozzáadjuk a kockára tördelt csokoládét és keverjük, míg nem lesz szép sima. Kicsit hagyjuk kihűlni, és rásimítjuk a krémre. A fehér csokoládét is felolvasztjuk 1 teáskanál étolajjal. Csíkokban felvisszük a csokoládéra és fogpiszkálóval megcifrázzuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!