Tészta:
- 1 kg liszt (fele finom-, fele rétesliszt)
- 5 dkg élesztő
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl étolaj
- 5 dl tej
- 2 evőkanál cukor
Töltelék:
- 25 dkg margarin
- kakaópor
- darált dió
- porcukor vagy 2 csomag tetszés szerinti pudingpor
- cukor
- 3/4 liter tej
A tésztához pici tejjel, cukorral felfuttatni az élesztőt, majd szokásos módon kelt tésztát dagasztani. Nem kell keleszteni, mindjárt lehet a tésztával dolgozni. A töltelék lehet kakaó, dió vagy főzött puding. A dióshoz, kakaóshoz előtte megkenjük a tésztát az 1 csomag lágy margarinnal, megszórjuk a töltelékkel és feltekerjük, mint a bejglit szokás. A pudingot szokásos módon sűrűbbre megfőzzük és megkenjük vele a tésztát. Előmelegített sütőben egyben készre sütjük, mint a bejglit.
Nagyon finom könnyű a tésztája, és gyorsan elkészíthető. Ebből a mennyiségből én három rudat szoktam kihozni. Az élesztő + sütőportól együtt nem lesz lapos a tekercs, és a 3 rúdhoz nem sok az 1 csomag margarin, amit nem kell megolvasztani, csak kenhető lágyságúnak kell lennie.
Tóth Lászlóné Gyöngyi receptje.