- 1 liter vékonyra szeletelt narancs héja (kb 6 nagy narancs)
- 1 liter narancs húsa összevágva (kb 6 nagy narancs)
- 2,5 dl citrom vékonyra vágva (kb. 2 közepes)
- 1,5 liter víz
- cukor (lásd alább)
Öntsd a vizet a gyümölcsökre, főzd 5 percig. Fedd le és tedd hűvösre 12-18 órát. Főzd fel erős tűzön amíg a héj meg nem puhul (kb egy óra). Mérd meg a gyümölcsöt és ahány dl, annyi dl cukrot adj hozzá. Lassan forrald fel, amíg a cukor fel nem oldódik. Főzd ezután erős tűzön amíg el nem éri a kocsonyásodási állagot (kb. 25 perc). Ezt úgy lehet észrevenni, hogy a kanálról nem csöppenként, hanem széles sávban esik. Vigyázat, oda ne égjen! Keverni kell állandóan. Öntsd forró (fertőtlenített) befőttes üvegekbe forrón, ha tartósítani akarod. Ha nem, hűtőben is eláll üvegben egy darabig. Tartósítás esetén az üveg lezárása után 10 percig kell vízben kifőzni. Lesz belőle kb. 1,7 liter.
A narancs és a citrom héját vékonyan kell hámozni, mert a fehér részt nem szabad felhasználni.
Christina Geller receptje.