A tésztához:
- 8 dkg sütőmargarin
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 20 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 4 dkg keserű kakaópor
- kb. 0,5 dl tej
A forgatáshoz:
- kristálycukor
A gesztenyés töltelékhez:
- 10 dkg sütőmargarin
- 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg darált háztartási keksz
- egy kevés rum
Szükséges még:
- kézi citromfacsaró
- fagyasztott vagy befőtt magozott meggy
A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, melyeket kristálycukorban meghempergetünk.
A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.
A kekszes diógombócokat egyenként egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett magozott meggyet, a gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget. Ezután (mivel cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés, egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.
Kb. 25 db lesz ebből a mennyiségből, és 30 perc alatt elkészíthető.
Nekem kissé nehezen jött ki – csak kristálycukorral beszórva a formát -, így folpack használatát erősen javaslom! 😉 Természetesen használhatunk bármilyen egyéb hasonló szilikonformát, mely megkönnyíti a dolgunkat.
Szani konyhájából kaptuk a receptet.