Darált dióból és mogyoróból bőségesen el lettünk látva a kedves szomszédasszonyom által. Egyszerű és gyors finomságot kutatva akadtam Piszke receptjére, aminek tökéletes ízvilága családom minden tagját levette a lábáról. A tésztában nincs tojás, ezért omlósabb állagú. Erősen közelít a zserbó-élményhez, mégis más… diófalatnyi boldogság… 😉 40-45 db készül ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 kávéskanál vanília kivonat
- fél csapott kávéskanál só
A töltelékhez:
- 7 dkg darált dió
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
A tetejére:
- étcsokoládé (opcionális)
A vajat és a lisztet hidegen elmorzsoltam, majd hozzáadtam a porcukrot, a sót és a vanília kivonatot. Két rudat sodortam belőle, és hűtőbe raktam minimum 1 órára. A hűtőből kivéve a rudakat kb. 1 centis szeletekre vágtam és golyóvá formáztam (kb. diónagyságúra). A tésztát hagyni kell szobahőn felmelegedni, mert különben repedezni fog, amikor a golyók közepét lyukasztjuk.
A golyók közepébe mély lyukat nyomtam egy gömbölyű végű fakanál végével, megtöltöttem a sűrű állagú dió-lekvár keverékkel, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem. Kicsit még puhák a kekszek, de tovább sütni nem kell. Rácsra téve hűtöttem ki. A csokimáz opcionálisan kerülhet rá. A töltelékben nincs cukor, mert a tésztában van elegendő mennyiség.
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.