A diós piskótához:
- 6 tojás
- 6-6 evőkanál porcukor és liszt
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg darált dió
- reszelt citromhéj
- fahéj
A diókrémhez, díszítéshez:
- 20-20 dkg vaj és porcukor
- 15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió
- rumaroma
- 1 piros marcipánrúd
A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a fahéjjal, a citromhéjjal és a dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros tojássárgákat lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval és rumaromával ízesítjük. A kihűlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony réteggel a külsejét is bekenjük, majd hűtőbe tesszük. A marcipánmasszát átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú kiszúróval kis Mikulásokat formázunk belőle.
Tálalás előtt a torta oldalát durvára vágott dióval beszórjuk, a tetejét piros marcipán Mikulásokkal díszítjük.