Már megint közeleg a karácsony. Ilyenkor rendszerint több sütemény készül a konyhába, mint úgy általában. Én minden évben karácsonyra mézeskalácsot is szoktam készíteni. (Imádom az illatát mikor sül ). Többen kértetek már tőlem olyan receptet, aminek puha is lesz a tésztája, nah ez pont olyan – egyből puha lesz és dobozban lezárva napokig az is marad. Ajánlom tiszta szívből mindenkinek, nem fogtok benne csalódni!
Tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg margarin (hideg)
- 2 tojás
- 2 evőkanál méz
Íróka hozzávalói:
- 1 tojásfehérje
- kb. 15 dkg porcukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál citromlé
A lisztbe bele keverjük a tészta száraz hozzávalóit, majd a liszttel elmorzsoljuk a margarint, utána beletesszük a tojásokat és a mézet. Jól összegyúrjuk a tésztát. Egy lisztezett sík felületen a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. (A végén a forma széléről megmaradt tésztát újból összegyúrjuk, kinyújtjuk és azt is kiszaggatjuk). Sütőpapírral bélelt tepsibe sorban helyezzük a kiszaggatott tészta formát és előmelegített sütőben 180 °C-on, kb. 8 percig sütjük. (Vigyázzunk, hogy a tészta világos színű maradjon). Ha megsült már az összes tészta formánk akkor elkészítjük az írókát: A tojásfehérjét elkezdjük kemény habbá felverni, közben bele tesszük a citromlevet, a étkezési keményítőt és apránként a porcukrot. Így verjük tovább a robotgéppel, míg egy sűrűbb, folyós állagú masszát kapunk. Egy nejlonzacskó sarkára kis lyukat teszünk, majd bele tesszük a tojás fehérje masszát és már díszíthetjük a kisült, kihűlt mézes kalácsot ki-ki saját ízlésének megfelelően. Nekem 78 db lett belőle.
Tipp: Az írókázó masszába lehet csepegtetni különböző színű ételszínezéket.
Tündi konyha receptje.
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!