Bármilyen gyümölccsel készíthető, most fagyasztott szedret használtam. Omlós, mézes lapok között margarinos pudingkrém, finom és finom joghurtos-szedres masszával a tetejére. Érdekesség, hogy a margarint tejjel kell forralni nem kikavarni a kész pudinghoz. Így egyszerűbb is.
Mézes lap:
- 350 g liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 egész tojás
- 150 g vaj vagy margarin
- 3 evőkanál méz
- 1 dkg porcukor
Krém:
- 2 db tejszínes vagy vanília ízű pudingpor
- 750 ml tej
- 1 evőkanál búzaliszt
- 150 g vaj
- 5 evőkanál cukor
Joghurtos szedres massza:
- 350 g szeder (fagyasztott vagy friss szeder)
- 5 púpozott evőkanál porcukor + egy kevés víz (0, 5 dl)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 g zselatinpor 1 dl hideg vízben áztatni
- 500 g natur vagy gyümölcs joghurt
- 200 ml habtejszín (30%-os)
Gyümölcskocsonya:
- 2 evőkanál zselatin
- 4 evőkanál cukor
- 4 evőkanál víz
- 5 dl gyümölcs vagy befőttlé
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a mézet (nem kell olvasztani) és a tojást.
A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt tepsi méretűre nyújtjuk. 32 x 20 cm -ha nagyobb a tepsi akkor másfél adagot gyúrjunk. Külön kisütjük őket.
A krémhez, öntsünk egy pohár tejet egy tálba, és keverjük össze benne a pudingokat, a lisztet és a cukrot. A maradék tejet felforraljuk a vajjal vagy a margarinnal.
Amikor a tej forrni kezd (jól láthatóan buborékosnak kell lennie), öntsük rá a hígított pudingokat, és addig keverjük, amíg a massza erősen besűrűsödik. A forró pudingkrémet ez egyik lapra kenjük, majd a másikkal befedjük, kissé lenyomkodjuk. Kihűtjük.
Elkészítjük a joghurtos-szedres masszát. Zselatin tegyük tálba, öntsünk rá 1dl hideg vizet, kavarjuk el. Ha jól megszívta magát: A szedret tegyük egy lábasba a porcukorral és egy pici vízzel, (0, 5 dl) majd forraljuk pár percig, míg a szeder megpuhul. Egy szűrőn keresztül öntsük másik edénybe így a magokat fel tudjuk fogni. A még meleg, de már nem forró szederhez adjuk a megduzzadt zselatint, és jól keverjük el, hogy teljesen elolvadjon benne. Keverjük hozzá a joghurtot majd a felvert tejszínt.
Ha a pudingos mézes lapok kihűltek, tetejére rákenjük a szedres masszát . Hűtőben hagyjuk kissé dermedni.
Gyümölcskocsonya: 2 púpos evőkanál. zselatint 4 evőkanál cukrot, 4 evőkanál vizet elkeverni. 5 dl szörpöt, vagy erdei gyümölcs ízű ivólevet öntsünk hozzá, majd az egészet melegítjük-nem forraljuk ! Kihűlve mikor kezd dermedni öntsük a lehűtött szedres krém tetejére.
Belerakhatunk a zselébe még szedret ha marad.
Czimmerman Jánosné receptje.