- 1 dl főzőmargarin
- 2 dl méz
- 2 tojás
- 1/2 dl frissen facsart narancslé
- 1 teáskanál vanília
- 4 dl finomra reszelt nyers sárgarépa
- 2 dl mazsola
- 4 dl (korpás) búzaliszt vagy rozsliszt
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 és 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. A habverő nagy táljában verjünk habot a margarinból. Folyamatos habverés közben vékony sugárban adagoljuk hozzá a mézet. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, mindegyik után jól felverve. Egy másik, kisebb tálban keverjük össze a narancslét, a vaníliát, a répát és a mazsolát. Külön keverjük össze a száraz hozzávalókat is. Ezután felváltva keverjük a kettőt kis adagokban a felvert krémhez úgy, hogy a száraz hozzávalókkal kezdjük, és azzal fejezzük is be. Minden kis adag hozzáadása után alaposan keverjük meg a masszát. A kész tésztát öntsük egy kb. 20 × 30 × 5 cm-es, kizsírozott tepsibe (vagy más, megfelelő – esetleg szétszedhető – tortaformába). 35-45 percig süssük, vagy addig, míg a torta közepébe szúrt hideg késpenge tisztán nem húzható ki onnan. Hagyjuk 10 percig hűlni a formában, majd borítsuk egy fémrácsra. A még meleg tortát kenjük (vagy fújjuk) be vékony réteg mézzel, ettől szép fényes lesz. Ezután hagyjuk csak teljesen lehűlni, szépen szeletelni csak a hideg tortát lehet.
Teasütemény változat:
A tészta készítésekor hagyjuk ki a mazsola kétharmadát, ellenben keverjünk hozzá kb. 3 × 1/2 dl finomra kockázott cukrozott cseresznyét, aszalt szilvát, ananászdarabkákat. A tésztát alaposan kizsírozott, kb. 5 cm átmérőjű teasütemény formákba töltsük, 3/4 részükig megtöltve őket. Ezeket csak 18-20 percig kell sütni, majd 5 percig hűlni hagyni a formában. Ezután borítsuk ki a formából a süteményeket, a tetejüket azon melegében kenjük meg mézzel és szórjuk meg apróra metélt gyümölcszselével, díszítsük cukrozott cseresznyével és így hagyjuk őket kihűlni.
Lahi receptje.